Svenska skrivregler – Språkrådet


Att läsa Svenska skrivregler  är lite som att äta morötter, ingen fantastisk upplevelse men väldigt bra känsla efteråt. Det är helt enkelt nyttigt att emellanåt få en ordentlig duvning i hur man bör hantera referenser, vilka ord som bör sitta ihop och vilka som bör skrivas isär, förkortningar, om W och V ska sorteras tillsammans i en ordlista, hur man hanterar citat och hur är det med alla enkelfnuttar och dubbelfnuttar? Sedan är det precis som med etikett, när man kan reglerna så kan man sedan göra såsom det passar i just den specifika situation man själv är i. Det som passar kanske bryter mot reglerna, men då vet man om att man bryter mot reglerna och har ett argument varför man gör det i detta fall.

Trots att det tog mig lång tid att läsa boken så är den faktiskt inte skriven på något svårt sätt, det är bara det att det är väldigt lätt att tankarna löper iväg på egna äventyr när man läser om när och hur man ska sätta komma, punkt och stor bokstav i alla specialfall.

Något jag också uppskattar är att de istället för att skriva, ”använd aldrig ‘sen’ i skriftlig form skriv alltid ‘sedan'”, så lägger de istället upp en tabell med ord och förklarar att första kolumnen innehåller en mer talspråkig form, andra den normala skrivformen och den tredje en lite mer ålderdomlig variant. För det finns ju inga språkregler som är huggna i sten att det alltid ska vara på ett visst sätt.

Boken är mycket bra för alla som skriver i arbetet, men den kan vara till nytta att läsa även för oss andra vanliga dödliga också.

Det var nytt för mig att läsa en bok i PDF-format på min bookeen, det var lite klumpigare än ePub-formatet. Samtidigt var detta en bok med många korsreferenser inom boken och det var smidigt att kunna hoppa mellan dem med ”pil ned” och ”mitt-knappen”.

Andra som har skrivit om boken:
Literature connoiseur
Bokig
Johan Lindback
Maria Nyman
Om du gillade den här boken kanske du också tycker om:
Sökmotoroptimering

Kommentarer inaktiverade för Svenska skrivregler – Språkrådet

Under Bokrecension, ebok, Fakta, Läst 2011

Kommentarer inaktiverade.