Råttfångerskan – Inger Frimansson


Det här är en riktig thriller fullt i klass med Hitchcook. Fast sambon trodde att jag lurat på honom en relationsroman om ett skillsmässodrama, men bara under första skivan. Sedan satt han och gnagde på naglarna lika mycket som jag.

Den store Titus är sjuk, allvarligt sjuk, faktiskt döende. Hans livshistoria innehåller tre kvinnor, den första som han har de båda döttrarna med och som lämnade honom för en annan när flickorna var små, den andra Rose som han bedrar och lämnar för den tredje bokhandelsägaren Ingrid.

Titus dåliga samvete för hur han lämnade Rose vaknar till liv och han vill att Ingrid ska åka hem till Rose ensliga stuga och be henne komma till honom. Det hela utvecklas till ett gisslandrama.

En rolig detalj i boken är att den utspelar sig i den litterära branschen, det är förläggare, korrekturläsare och bokförsäljare. Det är en branch som jag tycker är märkligt osynlig i de flesta böcker.

Inläsaren Gunnel Fred var dessutom en mycket behaglig nyhet. Läste precis att det fanns en uppföljare på den, Det kalla landet. Ska nog önska den i julklapp.

Andra som har läst boken:
Bokbloggen
Sveriges Radio
Nisse Scherman
Tofflan
Meny

Om man gillar denna boken så gillar man kanske också:
Blodläge
Skumtimmen
Aprilhäxan
Berlinerpopplar

9 kommentarer

Under Bokrecension, Läst 2011, Ljudbok, Nutida, Roman

9 svar till “Råttfångerskan – Inger Frimansson

  1. Gillade den här boken mycket!

  2. Råttfångerskan var alldeles fantastiskt rysligt bra. Uppföljaren ”Det kalla landet”, där man får veta hur det gick sedan, var läsvärd, men höll inte riktigt samma klass.

    • Aha, vad synd, men det är nog svårt att skapa toppböcker varje gång. Hur som helst har ”Det kalla landet” hamnat på julklappsönskelistan.

  3. Ping: Huvudjägarna – Jo Nesbø | Den lilla boklådan

  4. Ping: Aprilhäxan – Majgull Axelsson | Den lilla boklådan

  5. Ping: Fortfarande Alice – Lisa Genova | Den lilla boklådan

  6. Ping: Musselstranden – Marie Hermanson | Den lilla boklådan

  7. Ping: Veterinärliv – Marianne Lindsjöö | Den lilla boklådan