Spill – Sigrid Combüchen


Spill som har undertiteln ”en damroman”, består av en ramberättelse om en brevväxling mellan en 80-årig kvinna Hedwig och författaren, och en huvudberättelse om Hedwig, hennes liv och familj när Hedwig är i 20-årsåldern.

Hedwig har en intressant historia, hon är nummer tre i en syskonskara på fyra där de tre andra syskonen är bröder. Äldste brodern ses som duktig blivande läkare av föräldrarna och den som är värd att kosta på en lång utbildning. Broder nummer två är konstnären, en slarver enligt föräldrarna eller kanske framför allt fadern. Trots att Hedwig har utmärkta betyg tycker hennes pappa att det borde räcka med en hushållsskola för henne.

Trots att Hedwigs historia är intressant var det en trög bok att läsa, ramberättelsen känns oengegerad, det är en brevväxling som jag får känslan av att ingen av de två brevvännerna egentligen vill skriva till varandra.

Även huvudhistorien med den 20-åriga Hedwig haltar sig framåt emellanåt. På slutet är det en massa scenväxlingar ungefär lika jobbiga och omotiverade som de i den senaste Bondfilmen. Men någonstans ville jag ändå komma igenom den för att få höra att det går bra för Hedwig.

Bitvis är det en del intressanta utvecklingar om kvinnors rättigheter och feminism, men de stoppar tyvärr upp historien, de är inte tillräckligt smidigt inlagda.

Andra som har skrivit om boken:
En och annan bok
Bokbrus
Bokhora
DN

4 kommentarer

Under 1900-tal, 2000-tal, ebok, Läst 2011, Nutida, Roman