Blodläge – Johan Theorin


En av de första böckerna jag skrev om under 2010 var Johan Theorins Nattfåk som utspelar sig på Ölands norra udde. Det gör också hans nyare bok Blodläge, även den blandar friskt mellan mystik och kriminalare berättad från offrets sida och inte polisens sida. Ytterligare likhet är att de båda knyter ihop människor från samhällets utkant med helt vanliga Svensson-familjer.

Trots likheterna är det ändå två helt skilda historier, i Blodläge sammanflätas nya grannar i en liten by. Det är de två nyinflyttade familjerna i stora skrytvillor, det är en gamling Gerlof som tröttnat på ålderdomshemmet och flyttat hem till sin gamla stuga, det är den halvfattige ensamstående pappan Per Mörner som fått ärva en stuga i stort behov av renovering.

Per har många bekymmer, hans pappa som drivit företag inom porrbranschen är numerad halvförvirrad efter en stroke och behöver hjälp, hans dotter är allvarligt sjuk och själv har han inte riktigt kommit över skilsmässan.

Gerlof å sin sida har bara ett etiskt dilemma, ska han läsa sin döda frus dagböcker? Hon bad uttryckligen honom att han skulle elda upp dem innan hon dog.

Grannarna i den ena lyxvillan Vendela och Max har också sina problem. Vendela vill helst av allt fly ut till älvorna på Alvaret, medan Max har mer problem med svartsjuka och kontrollbehov.

Så vävs alla grannarnas problem ihop, och mitt i allt finns det ett brott som ska klaras upp.

När man har läst en bok tidigare av samma författare så är det ofrånkomligt att man jämför dem, så nu gör jag det. Nattfåks historia kan låta tunnare när man beskriver den kortfattat, men den var desto fylligare när man läste den, och det är nog fylligheten som jag saknar i Blodläge. Därmed inte sagt att Blodläge är en dålig bok för det är den inte, det är en intressant intrig, den är finstämt berättad, i synnerhet beskrivningen av Pers dotter.

Jo, denna bok lästes också på bookeen, lånade boken elektroniskt på biblioteket. Så smidigt, kan läsa i sängen utan att hålla klumpig bok, kan ändra storlek på texten efter hur trötta ögonen är.

Andra som har skrivit om boken:
Hyllan
Boktokig
Bokhora

3 kommentarer

Under 2000-tal, Bokrecension, ebok, Läst 2011, Nutida, Roman