Igelkottens elegans – Muriel Barbery


En ensam flicka i en högborgerlig parisisk familj, en japansk äldre gentleman, en portugisk städerska, alla dras de till en igelkott till portvakt: Renée. Renée är änka och jobbar som portvakt i ett fint område i Paris, hon ser mycket och hör mycket, och framför allt så kan hon oerhört mycket sin korta skolgång till trots. Hon låtsas däremot inte om att hon kan sina ryska klassiker som ett rinnande vatten och inte heller att hon helst lyssnar på klassisk musik. Utåt sätter hon upp en mask av att vara en korkad portvaktsfru som inte begriper sig på mer än att springa ärenden, ta emot bud, byta lampor och titta på dåliga teveprogram.

Igelkottens elegans

Igelkottens elegans

Boken är som en slags spionroman mellan grannar, ska någon lyckas genomskåda henne och vem i så fall. Är det lilla och mycket intelligenta Paloma som inte passar in i sin snorkiga familj, och som själv också delvis döljer sin intelligens?

Renée är en kvinna som egentligen aldrig har börjat leva sitt liv, hon har hukat och duckat för det. Det är nästan så att man blir lite irriterad på att hon inte gör något åt sitt liv, för vad skulle hända om hennes grannar kom på att hon var minst lika välutbildade som de själva? Trots irritationen så är det en bok att tycka om och kanske läsa flera gånger?

Andra som har skrivit om denna bok:

En bokcirkel för alla

Bokbloggen

Boktoka

Annonser

1 kommentar

Filed under 2000-tal, Bokrecension, Läst 2010, Nutida, Roman

One response to “Igelkottens elegans – Muriel Barbery

  1. Pingback: 2010 är slut « Den lilla boklådan