Den vita tigern – Aravind Adiga


Hur kan en fattig pojke, född i Mörkret i Indien bli en rik entreprenör bosatt i Ljuset i Indien? Det är den historien som Balram Halwai berättar i sitt brev till Kinas Wen Jiabao, så att Jiabao ska förstå dagens Indien lite bättre inför sitt besök i landet.

Halwai försöker förklara att skillnaden mellan Indien och Kina är entreprenörskapet, samtidigt som han berättar sitt livs historia från sin barndom som fattig men begåvad elev och son till en cykelförare till sin status idag som företagsledare i Bangalore och ägare till ett transportföretag med 16 förare som transporterar anställda på IT-företag till och från jobbet.

Halwai fick inte tillbringa många år i skolan innan han tvingades att börja arbeta på en teservering. Det han kan har han lärt sig genom att läsa de böcker och tidningar som han har kommit över. Det blir en väldig blandning av högt och lågt och lösrykta fakta. Nu skriver han brev på sin nya bärbara dator i Jiabao på sitt kontor under sin kristallkrona.

Det är en bok som man inte vill släppa när man börjat och man vill gärna veta allt som inte berättas klart, hur går det för de andra personerna i boken, de som faller ur historien under bokens gång.

Balram Halwai är den vita tigern, den som bara kommer fram en gång per generation.

Om du tyckte om Den vita tigern kanske du också gillar:
Shantaram
Delhis vackraste händer
Andra som skrivit om boken:
Boksidan
Sveriges radio
Dagens bok
SvD
i hyllan
Tidningen Kulturen
DN
Indienbloggen
ReadTheBook

1 kommentar

Under Bokrecension, Läst 2010, Nutida, Roman

Ett svar till “Den vita tigern – Aravind Adiga

  1. Ping: 2010 är slut « Den lilla boklådan